Ett liberalt hjärteprojekt

Enormt mycket tid och energi har jag ägnat under dessa år åt Angereds Närsjukhus. Och det kommer för alltid vara ett av mitt livs stora privilegier, att få ha varit med och lett uppbyggnaden av denna viktiga verksamhet, på en viktig plats och med ett viktigt uppdrag.
Idag driver sjukhuset spetsverksamhet för barn, barnmedicin och barnpsykiatri integrerat, i nära samarbete med skola och förskola, med hög effektivitet och hög kvalitet under ett högt tryck av nya remisser.
Angereds Närsjukhus erbjuder gynekologisk vård, för alla kvinnor, mig och mina grannar, men är av självklarhet och nödvändighet särskilt duktiga på att hantera hedersproblematik och olika former av ofrihet. I våras invigde vi Vulvamottagningen, landets andra mottagning specialiserad på kvinnor med besvär från könsstympning.
Även vuxna kroniker, diabetiker, hjärtpatienter, KOL-sjuka, får en vård på ANS som är uppfinningsrik och ligger i framkant.
Bilden på när jag talar är när jag får tillfälle att rikta ett TACK till de 350 medarbetare som har vågat satsa sin tid och sina karriärer på att vara med och bygga upp en ny och nytänkande verksamhet i trots många osäkerheter.
Dessa år har gett mig många insikter om hur dysfunktionell sjukvårdens organisation är. Fantastiskt ändå att få vara med och bygga upp något så konstruktivt och bra. Angereds Närsjukhus startades som något av ett rebellprojekt, men är idag en modell för hur öppen specialistsjukvård ska bedrivas i Västra Götaland i framtiden.

Några fakta: Dåvarande Folkpartiet lanserade ett nytt sjukhus i Angereds som vallöfte i valet 2002. Sjukhuset startade som ett projekt 2007 och blev en egen förvaltning 2009. Det nybyggda huset invigdes i september 2015.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *